torsdag 17. april 2008

Kåseri - en skole uten datamaskiner

.. Norsk tentamen, 10/4-08

En skole uten datamaskiner. Barneskolen. Ungdomskolen. Videregående. Alle skoler har vel datamaskiner. Men hvor yppig de brukes er varierende. På barneskolen satt barna på en PC én gang i måneden om de var heldige. Tillegg var det superkult. På ungdomskolen, litt oftere. Ikke like kult lenger heller. Nå på videregående, så ser vi ikke annet enn en pc skjerm. Ikke så kult. Får hodepine av det. Men kan vi klage? Da vi gikk på barneskolen, så fantes ikke denne facebook. Nå til dags er facebook populært til de grader. En dag uten facebook er som en dag uten klær. Mulig, men fælt. Hva er vel mer passende enn å gjemme seg i hjørnet i samfunnsfagstimen og «loke» på facebook. Det er jo det vi har disse datamaskinene på skolen til. Vi går bare glipp av noen få oppgaver uansett.

Alle skoler har datamaskiner. På visse videregående skoler, så får man faktisk en datamaskin. Hvor luksus er ikke det? Her sitter disse ungdommene og ser på en høyteknologisk skjerm. Andre ungdommer skriver med kull på treplater. Hvem er smartest? Må jo være disse teknologiske ungdommene. Å surfe på internett gjør deg smartere enn du tror. Facebook og web-messenger er virkelig lærerike ting. Mer lærerikt enn et middelaldrende individ med et kritt ved den store, grønne plata.

Nei, en skole uten datamaskiner er vanskelig å se for seg. I hvert fall her i Norge. Verden blir mer og mer teknologisk. Snart er lærerne store datamaskiner med bein som flyr rundt og passer på. Også kalt roboter. Vel, det hadde vært noe det. Jeg kan se det for meg.

En skole uten datamaskiner er kjedelig. Se på hvite ark hele dagen. Skrive til skrivekrampa tar deg. Med blyant eller penn. Skrivefeil, søl med blanko, viskelær rester. Jeg må innrømme at blyantspiss er fint. Men det stikker i kløfta. Tastaturet er rent og pent. Og det er bare å trykke på én knapp, så er hele ordet borte. Fantastisk.

Hvordan disse eldre menneskene kom seg gjennom skoledagen uten en slik maskin er vanskelig å skjønne. De hadde nok ikke så mye hodepine som oss. Fordel. Også er de så smarte. De kan alt om det meste. Men når det kommer til pc, skjønner de ingenting. Da kommer du ikke langt i verden. Ulempe. Men sannelig. De er på randen av livet. Klart seg bra har de også. Opplevd masse. Og de gikk på skoler uten datamaskiner. Det er mulig. Bare vi, bortskjemte som vi er, som er vandt til disse maskinene. Ulempe igjen.

Jeg innrømmer at Frogn videregående skole hadde vært helt på tryne uten datamaskiner. Nettopp fordi facebook er en del av skoledagen vår. Og blankosølet er digg å slippe. Og blyantspiss i toppen er ekkelt. Er så mye fordeler med å ha en skole med datamaskiner. Så hvorfor skal man ha en uten?

3 kommentarer:

  1. Haha,, lætiss. Du er flink til å skrive Stine Marie. Hva fikk du?

    SvarSlett
  2. Har ikke fått karrakter ennå. :) Men takk.

    SvarSlett
  3. l0l0l0l0l0l0l0l0000000000ll0l0l0ll0l0l0l0l0l0l0l0l00l0l0l0l

    SvarSlett